donderdag 10 juli 2008

De laatste vakantiedag


Op onze laatste vakantiedag 10 juli zijn we via het het Noordzeekanaal, waar het druk was met vrachtvaart, ferries en natuurlijk ook veel regen, weer aangekomen bij onze verenigingshaven de BvK aan het Markermeer, waar we de vakantie ’s avonds in onze woonplaats Huizen gaan afsluiten met een gezellig etentje in restaurant de Kalkovens in gezelschap van onze kinderen. Hoewel we maar 60 Nm van van de Scilly's verwijderd waren is het jammer dat we, vanwege het slechte weer in Falmouth, dit einddoel niet met onze boot hebben bereikt. Maar daar staat wel tegenover dat het bezoek van het grootste eiland van de Isles of Scilly, St Mary’s, met de helicopter een sensationele belevenis was. Op de terugweg hadden we gelukkig beter weer en hebben we veel plaatsen aan de Zuid- en ZW-kust van Engeland bekeken, zodat we een goede herinnering hebben overgehouden aan Cornwall en Devon. Met name Dartmouth, Fowey, Salcombe, Brixham, Beaulieu River en het bezoek van het “Osborne house” in East Cowes waren de hoogtepunten. Dus al met al is het een zeer intensieve en geslaagde vakantie geweest, waarbij we ook weer wat indrukken en ervaringen rijker zijn.Voor de statistieken: We hebben 980 Nm en 164 uur gevaren, waarvan 98 uren op de motor, vanwege te weinig of tegenwind en de rest gezeild. In totaal iets meer tegenstroom dan stroom mee gehad, want we hebben 17 Nm meer over het het water gevaren dan de totale afstand over de grond. Verder hebben we vijf dagen verwaaid gelegen en in totaal 10 echte regendagen maar toch ook veel zon gehad. Vooral de laatste vier dagen van onze vakantie in Nederland was herfstachtig met elke dag regen en heel veel wind. Maar we kijken alweer naar het volgend jaar, dan wordt het waarschijnlijk weer een zeiltocht naar Normandië en Bretagne of misschien toch Denemarken en/of Zweden?

woensdag 9 juli 2008

Verwaaidagen Vlissingen en naar IJmuiden


Na twee verwaaidagen, 7 en 8 juli in Vlissingen (ZW 6-7), waar we nog het maritiem “MuZeeum” hebben bezocht (en natuurlijk hadden we onze museumjaarkaarten niet bij ons), zijn we 9 juli vertrokken naar IJmuiden, een afstand van 80 Nm. Dat was niet alleen onze laatste maar ook de meest barre zeetocht van deze vakantie samen met die van onze tweede dag van Scheveningen naar Blankenberge. Eerst hadden we W-5 op de kop bij het passeren van de kop van Walcheren, waar een vreemd raar steil zeetje stond, zodat we gratis veel buiswater over ons heen kregen. En na het passeren van de op dat moment drukke Maasmond (waar een zeilende Belg via de marifoon aan Maasmond vroeg of hij veilig kon oversteken:-) begon het te regenen en nam ter hoogte van Scheveningen de wind af, waardoor de zeilen door de forse zeegang naar alle kanten begonnen te klapperen en de motor bijgezet moest worden. Als verzopen katten kwamen we om 19:30 uur in IJmuiden aan. We zijn weer in Nederland was onze eerste gedachte. Morgen via het Noordzeekanaal weer terug naar onze verenigingshaven BvK aan het IJsselmeer.

zondag 6 juli 2008

Vlissingen


Inmiddels zijn we om ongeveer 11.00 uur vertrokken uit Nieuwpoort naar Vlissingen, een afstand van 36 Nm en hebben we onderweg telefonisch een ligplaats gereserveerd in de “Michiel de Ruyter” haven, waar we om 16.45 uur afmeerden. “Michiel de Ruyter” haven is alleen nog maar voor de pleziervaart in gebruik en kan alleen vanuit de Westerschelde worden aangelopen. Vlissingen is de geboorteplaats van Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Tevens is Vlissingen het aanlooppunt van de Westerschelde voor de zeevaart betreffende de Nederlandse en Belgische zeehavens, waaronder Terneuzen en Antwerpen. Het loodswezen maakt daar een belangrijk onderdeel van uit.

Eastbourne en Nieuwpoort


4 juli 2008: Storm! De "Metoffice" geeft af windkracht ZW 8 tot 9, districten Zuidwest Engeland, Scilly's en Bretagne. "Seastate: very rough to high in the West" (golven van 6 meter of hoger). De voorspelling voor de komende dagen is dat deze depressie, die zich boven Ierland bevindt, over Engeland zal wegtrekken. Dat betekent, dat er ook voor de komende dagen storm voorspeld wordt voor het district “Wight” en mogelijk ook “Dover”! Met deze gegevens in ons achterhoofd hebben we besloten om van East Cowes naar Eastbourne (een afstand van 66 Nm) te gaan en de volgende dag in één keer van Eastbourne naar Duinkerken over te steken. Eastbourne is een gezellige badplaats met een mooie historische pier. Het ligt vlakbij Beachy Head, waar we een paar jaar geleden bovenop hebben gestaan.

5 juli 2008: We zijn overgestoken van Eastbourne naar Duinkerken. Bij Duinkerken aangekomen bleek dat we de stroom nog steeds mee hadden en besloten door te varen naar Nieuwpoort aan de Belgische kust. Afstand in totaal: 95 Nm. We vertrokken om 6.30 uur. In het begin hadden we veel wind maar na ongeveer 4 uur zeilen nam de wind af en moest de motor erbij om voldoende snelheid te houden. En zo kwamen we om 20.30 uur in Nieuwpoort aan.

donderdag 3 juli 2008

Osborne House


Vandaag hebben we “Osborne House” bezocht. Dit paleis/buitenhuis ligt ca. 2 km ten oosten van de jachthaven “East Cowes” op Wight en is door Queen Victoria en haar echtgenoot Prins Albert in 1845 aangekocht als vakantiebuitenhuis. Queen Victoria zocht een verblijf, waar ze zich kon terugtrekken van het hofleven met alle bijbehorende verplichtingen, maar ze vond het echter te klein en heeft het laten afbreken voor de bouw van een groter verblijf in Italiaanse Renaissance stijl. Wat uitstraling betreft lijkt het enigszins op het paleis “Het Loo” maar dan vele malen groter. Het omvat een enorm landgoed met glooiende heuvels en uitzicht op “The Solent”. Qua inrichting is ook de invloed van het koloniale tijdperk met betrekking tot India terug te vinden. Na haar overlijden hadden haar opvolgers geen belangstelling meer voor “Osborne House”, zodat dit buitenhuis (uitgezonderd de inrichting) aan de staat werd geschonken en voor publieke bezichtinging werd opengesteld. Het geheel was zo omvangrijk dat aan het eind van de dag we met het gevoel bij de boot terugkwamen, dat we nog niet alles hadden gezien. Morgen gaan we richting Eastbourne en dat is helaas alweer een stapje dichter bij huis.

woensdag 2 juli 2008

The “famous” Cowes


Vandaag eerst nog in Southampton een “Guided Walk” gemaakt langs de indrukwekkende Middeleeuwse muren en gebouwen. Een Engelsman, die gedurende anderhalf uur daar ons gratis (waar vind je dat nog?) langs leidde en de geschiedenis hiervan kon vertellen. Na hem toch maar een dikke fooi te hebben gegeven en we ook nog het Maritime Museum te hebben bezocht, zijn we in de namiddag vertrokken naar East Cowes op Wight, waar we nog het “Osborne House”, een vakantiepaleis, dat in 1845 door Queen Victoria and Prince Albert is aangekocht, willen bezoeken. Op de heenweg richting de Isles of Scilly hebben we hier geen tijd voor gehad. Cowes is de “Sneek ” van Engeland, waar in de “Cowes week” (begin augustus) diverse belangrijke zeilwedstrijden worden gehouden en het daar overvol is. Hoewel niet iedereen de “famous Cowes” herkent, want een paar jaar geleden toen we hier ook waren en toevallig aan een Amerikaan de weg vroegen, antwoordde deze op komische wijze: “I don’t know man, I am still looking for the famous Cowes”!

dinsdag 1 juli 2008

Southampton


Vandaag van Beaulieu River naar Southampton gevaren, een afstand van 15 Nm. We wilden eerst naar River Hamble, maar daar aangekomen bleek de gehele rivier alleen uit jachthavens te bestaan. Een gezellig plaatsje konden we niet ontdekken, zodat we zijn doorgevaren naar Southampton en afmeerden in de Ocean Village Yacht Harbour. Southampton is de grootste havenstad van Engeland en heeft in de “Old Town” nog enige indrukwekkende overblijfselen van een Middeleeuwse stadsmuur, gewelven en gebouwen.